Farsang a Mocorgóban

A farsang az óvodánkban igen kedvelt a gyermekek számára. Idén február 9-én, pénteken tartottuk a mulatságunkat.

Nagy hangsúlyt fektetünk ünnepeink hangulatkeltésére, az ünnepre való készülődésekre, a komplex módon történő hangolódásra. Az óvoda és a csoportszoba díszei, a dekorációk mind az ünnepet idézik.

Farsangkor a színes farsangi maszkok, bohócok, lufik, valamint színes lampion, csavart girland, papírvirág stb. díszítik a folyósokat, előtereket és csoportszobákat. Ilyenkor a legszínesebb az óvoda.

A korcsoportnak megfelelően beszélgetünk a gyerekekkel a farsangi ünnepi hagyományokról. Nagycsoportban már a farsangi szokások eredetéről is szót ejtünk, ahogyan arról is, hogy vízkereszttől hamvazószerdáig tart húsvét előtt, a 40 napos böjt alatt. Ideje változó. Gyerekeknél, főként a kisebbeknél a tél búcsúztatására készülünk a Farsanggal, várva a tavasz eljöttét. Mi is kiáltjuk ilyenkor: „Jöjjön a tavasz, vesszen a tél!” Kereplőkkel, dobokkal, csörgőkkel keltünk hangzavart és forgatagot.

A gyerekek nagyon szeretik, izgalommal várják a farsangi ünnepet, jelmezeikkel lelkesen készülődnek. Vannak akik örömmel elmesélik, mibe öltöznek majd farsangkor, vannak akik titokban tartják, hogy meglepetés legyen.

A mókázás, a bolondozás, a maskarába, jelmezbe öltözés, a vidámság, a tánc, no meg a finom falatok, a farsangi fánk és szörp elmaradhatatlan kellékei a jó mulatságnak. Jelmezbemutatók, fánkevő, szörpivó versenyek, seprűtánc, székfoglaló, pingpong labdatartás, zoknipárosító verseny, lufiterelgetés stb., ezek mind a farsangi vigalom részei tetszés szerint választott játékokkal. Majd a főépület folyosóján az egész óvoda apraja-nagyja ropja a táncot a délelőtti mulatság végén, melynek mindig nagy sikere van.

Széplaki Judit, óvodapedagógus

Megszakítás