Magyar Parasport Napja – február 22

Röviden a Magyar Parasport Napjáról:

2018-Ban hivatalosan is országos napja lett a magyar parasportnak és a magyar siketsportnak. A Magyar Parasport Napját ezentúl minden évben február 22-én ünnepeljük.

A dátum választása szimbolikus, hiszen ezen a napon, 1970-ben alakult meg a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Clubja, a Mozgásjavító Intézmény falai között. A mai magyar parasport kialakulásában döntő jelentőségű volt, hogy az első, intézményesített sportszervezetet olyan legendák alapították meg, mint Tauber Zoltán, hazánk első paralimpiai bajnoka, Fejes András, aki az első magyar paralimpiai érmet nyerte, és a Mozgásjavító tanárai, diákjai.

Dr. Fejes András (bronz, 1972, Heidelberg), Tauber Zoltán (arany, 1976, Toronto) és Oláh József (bronz, 1976, Toronto) szerezték hazánk első paralimpiai érmeit. Példájuk olyan legendás paralimpiai bajnok magyar sportolóknak mutatott utat, mint Jeszenszky Attila, Dukai Géza, Szekeres Pál, Becsey János, Vereczkei Zsolt, Pásztory Dóra vagy Sors Tamás.

Ebben az évben a Magyar Parasport Napjának nagykövet párosa Konkoly Zsófia paralimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó, valamint Rasovszky Kristóf olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok nyíltvízi úszó.

Parasport napja óvodánkban:

Az idén, 2024-ben hetedik alkalommal ünnepeltük meg a Magyar Parasport Napját. Óvodánk már 2018-ban, a legelső alkalommal részt vett ebben a kezdeményezésben, valamint a nálunk zajló érzékenyítő játékok és a téma feldolgozása során készült képekből és videókból pályázatot is nyújtottunk be. Sikert értünk el, így egy voltunk a hazai 10 díjazott intézmény közül, amivel 50.000 ft-os Decathlon vásárlási kártyát nyertünk. Ebből labdákat és különböző mozgásfejlesztő eszközöket vásároltunk a gyerekeknek.

2021-ben aztán újra eredményesek voltunk a pályázati anyagunkkal, így újabb 50.000 forintot költhettünk a tornaterem felszerelésére.

Idei évben is benyújtottuk pályázatunkat, melynek eredményhirdetése májusban lesz.

Miért fontos nekünk ez a nap?

Mozgásfejlesztő óvoda vagyunk, így tudjuk és valljuk, hogy egy kisgyermek optimális fejlődésének elengedhetetlen eszköze a mozgás.

Azonban nem csak a mozgás az, ami nagy hangsúlyt kap mindennapjainkban. Ugyanilyen fontos az erkölcsi, etikai nevelés, aminek egyik feladata a másság elfogadtatása, a gyengébbek, korlátokkal élők megsegítésére nevelés. Nekünk szívügyünk az, hogy az általunk is nevelt jövő generációja tisztelje, segítse és támogassa az arra rászorulókat.

Minden társadalmat minősít, hogyan bánik az elesettjeivel, a társadalmi fejlődés során milyen lehetőségeket kínál az esélytelen, önmaguk erejéből felszínen maradni képtelen tagjai számára.

Ezt a szemléletformálást már az óvodában el kell kezdeni és mi tesszük is a dolgunkat.

Alapítóokiratunk tartalmazza, hogy mely esetekben tudjuk fogadni és integrálni a különleges bánásmódot igénylő gyermekeket.

S most álljon itt pár fotó arról, hogy miként juttatjuk a gyermekeket a különböző érzékenyítő játékokkal a fogyatékkal élők nehézségeinek megtapasztalásához.

Szerző: Glázer Márta, óvodapedagógus

Megszakítás