Népviselet napja – 04.24

Óvodánk tavaly, 2023-ban első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal csatlakozott a Népviselet napja felhíváshoz. Mivel erről még nem emlékeztünk meg, ezért mind a kollégák, mind a szülők kíváncsian várták.

Kovács Gyöngyi óvoda-, és néptáncpedagógus kolléganő ötletei és szervezése alapján valósult meg és vált emlékezetessé a program.

Az idei évben, 2024-ben már hagyományként megélve, tudatosan készült rá intézményünk. A szülők egy része emlékezett a tavalyi alkalomra, így többen öltöztették be gyermeküket, vagy éppen szülőként csatlakoztak a színes forgataghoz.

Már reggel fél 8-tól az ajtóban vártuk a családokat, minden óvodás kapott egy hamuban sült pogácsát. Ezután népviseletbe öltözött gyermekek, szülők és kollégák énekelve vonultak végig csoportról csoportra az egész óvodán. Minden kisgyermek megcsodálhatta a színes, hímzett, rakott, gyöngyös, különleges ruhadarabokat. A frizurák is az alkalomhoz illően voltak elkészítve. Kontyok, érdekes fonások, vékonyabb és vastagabb szalagok díszítették a lányok, asszonyok hajkoronáit.

Végezetül a tornateremben készültek el a csoportképek, egyéni képek, amelyet megelőzött egy vidám néptánc és népdalcsokor.

A Népviselet napjáról

A Népviselet világnapját 2015-ben indították útjára magánkezdeményezésként. Hrágyel Dóra fejéből pattant ki az ötlet, kezdetben „Egy nap népviseletben” névvel.

„Célja, hogy felhívja a figyelmet a magyar kultúrához kapcsolódó közös értékeinkre, a népviseletek sokszínűségére és szépségére.

Bár a népviselet napja még nem hivatalos, államilag elismert ünnep, mint mondjuk a költészet napja vagy a tánc világnapja, csak amolyan ünnepecske, a szándék szép és nemes: öltözzünk egy napra bármilyen népviseletbe, és ezt örökítsük meg.

Magyar népviseleteink annyira szerteágazóak, hogy tulajdonképpen ahány falu, annyi népviselet, persze a legismertebbről, a kalocsairól, a kalotaszegiről vagy a mezőségiről azok is hallottak, akik sosem öltöztek még népi kelmékbe. A kalocsai népviselet például olyan részlet gazdag, sűrű és kidolgozott, hogy sokszor egy élet munkája fekszik benne.

Egy-egy falusi népviselet jelezheti viselőjének korát is. Ahogyan halad előre az ember az időben, úgy sötétül bizonyos térségek népviseletében a szín, egyes helyeken pedig látszik viselőjének családi, illetve társadalmi státusza is: hajadon, eladósorban lévő, menyecske, fiatalasszony, anya vagy özvegy.” (*)

A helyi önkormányzat is képviseltette magát, így a híradás az eseményről megjelent a város honlapján.

https://szigetszentmiklos.hu/kepgaleria/nepviselet-napja-2024

Óvodánk az idén abban szerencsés helyzetben volt, hogy egy profi fotós régi szülőnk is eljött és csodás pillanatokat örökített meg. Ezt megtekinthetik itt is és a galériában egyaránt.

Köszönjük szépen Seresiné Kollár Viktória, ViktóriaArt Fotóhttps://www.facebook.com/viktoriartfoto/ !

Forrás: (*) – https://www.oroszlany.hu/media/hirek/2023/04/25/a-magyar-nepviselet-napja

Szerző: Glázer Márta, óvodapedagógus

Megszakítás